Thursday, January 03, 2008

This is Halloween

Όχι,μην κοιτάζετε το ημερολόγιο,δεν έχει γίνει κάποιο λάθος,ούτε αυτό που διαβάζετε συνιστά μια υστερόχρονη αναφορά σε πολύχρωμες μασκαράτες και ανώδυνες εθιμικές μεταμορφώσεις.Μονάχα σε καθημερινές αλλοιώσεις,σε μετασχηματισμούς σαν και αυτούς που επικαλούνται οι υμνητές της φιλίας,της ώσμωσης που επιτυγχάνεται με την ανθρώπινη επαφή.
Για αυτούς όμως που η μόνη τους συντροφιά είναι η πόλη τους,ποιο αλλοπρόσαλλο ύφασμα πρέπει να ενδυθούν για να μεταμφιεστούν σε αυτήν;Να μεταμορφωθούν στα διαφορετικά της πρόσωπα, να μεταβληθούν στα γκρίζα της κτήρια,στους αδιέξοδους δρόμους και τις ατέρμονες κυκλικές πορείες.
Ασφαλώς δεν είναι πρωταγωνιστές σε αυτό το ατέλειωτο θεατρικό παιχνίδι.Μαζί τους συμμετέχει ένας αόρατος θίασος με διαφορές εξαίσιες,με ανόμοιες φωνές.Πρόσωπα και καταστάσεις κάτω από ψιμύθια και μάσκες.
Νεολαίοι που αισθάνονται παράξενα γερασμένοι,ενήλικες που αρνούνται πεισματικά να μεγαλώσουν,ανθρώπινα περιγράμματα που σβήνονται με τον καιρό,όπως τα μηνύματα από τη μνήμη του κινητού,τερματίζοντας έτσι μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία προσμονής και αυταπάτης για τους συντάκτες αυτών και τους παραλήπτες τους.
Νεανικές παρέες που η επιπόλαιη σύμπνοια των μελών τους,σαν όλες τις αγουρίδες,αρχίζει να ξινίζει όταν κάποιοι από αυτούς παντρεύονται και φεύγουν μακριά,υπακούοντας στον εγωισμό που ενέχει ο έρωτας,για να ξαναστήσουν τις γέφυρες της συντροφικότητας όταν η πλήξη θα έχει ραγίσει το τσόφλι του δυαδικού τους κόσμου.
Απρόσμενες ασθένειες που μας κλονίζουν,μικρές σκέψεις που περνούν φευγαλέα και μας αλλάζουν λίγο,η στοργή που μας αγγίζει και μας αφήνει πάντα διαφορετικούς,οτιδήποτε γενικά προσθέτει ρευστές γραμμές στο πορτρέτο μας,κάνοντάς μας να μοιάζουμε με πίνακα του Bacon,συμμετέχει εδώ.
Και,όπως το έθιμο επιβάλλει,η παράσταση ολοκληρώνεται με τη διλημματική ερώτηση:trick or treat?
Ανοήτως,βέβαια,αφού δεν υπάρχει κανείς που να έχει γλυκαθεί σε αυτό το ιδιότυπο καρναβάλι.

7 Comments:

At 1/10/08, 9:40 PM , Blogger George Le Nonce said...

Πράγματι, trick πάντοτε ἐπιλέγουμε, ἀλλὰ μᾶς ἀπατοῦν τόσο γλυκά!

 
At 1/11/08, 10:21 AM , Blogger still ill said...

Και η ζωή αυτό επιλέγει,ιδιαίτερα όταν έχει τη σημασία του τεχνάσματος,της απάτης,όχι μόνο της οπτικής.Όταν όμως μεταφράζεται ως "φάρσα",νομίζω πως κάτι ακαθόριστο και αινιγματικό αφήνει μιαν επίγευση που θαρρώ πως δεν είναι και τόσο γλυκιά.

 
At 1/11/08, 8:16 PM , Anonymous Anonymous said...

Δίκηο ἔχεις. Ἡ ἐπίγευση σχεδὸν ποτὲ δὲν εἶναι γλυκειά, ἡ γεύση ὅμως....

 
At 1/18/08, 12:31 AM , Blogger jane said...

περιεργο πως ενας εκ των κυνικων αντιλαμβανεται σαν δυσκολια την μεταμφιεση..το μονο "θεατρικα" ανωδυνο ειναι να υποδυεσαι ρολους και να κρυβεις τις ατελειες με περιτεχνες(η και οχι) ενδυμασιες. εκτος αν το εκλαμβανεις ως μια εμμεση δοκιμασια αυτογνωσιας..γιατι το πραγματικα ψυχοφθορο στη γιορτη με τις μασκες ειναι να εισαι εσυ..

 
At 1/21/08, 11:32 AM , Blogger still ill said...

Πίστεψέ με Jane,θα ήμουν ο τελευταίος που θα μιλούσε για αυτογνωσία,πολλές φορές με ξαφνιάζει αυτό το "εσύ" που γράφεις στο τέλος.
Και για τη δυσκολία που αναφέρεις,ίσα ίσα το αντίθετο αντιλαμβάνομαι.Είναι εύκολη η συγκεκριμένη μεταμφίεση και επώδυνη ακριβώς γι' αυτή την ευκολία

 
At 3/17/08, 8:14 PM , Blogger palalos said...

still ill, Μολις σε ανακαλυψα....νομιζω οτι εχουμε καιρο να τα πουμε...καποτε στον καπελα σε ειχα δει τελευταια φορα....

 
At 3/20/08, 12:37 PM , Blogger still ill said...

?????
Μπα,μη νομίζεις πως έφυγα.Ακόμα εκεί που με είχες αφήσει βρίσκομαι.

(μα που είναι εκείνο το ποτό που παρήγγειλα;)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home